SEO Tips | SEO tips voor beginner

SEO tips voor beginner

Een inleiding voor zoekmachine optimaliseren. In deze inleiding gaan we de basis van SEO bespreken. SEO betekend in het Engels "Search Engine Optimalisation", wat in het Nederlands natuurlijk weer Zoekmachine optimalisatie is.

Onder SEO verstaan we het optimaliseren van een website voor de zoekmachines. Dit wil zeggen dat je de volgende dingen gaat verbeteren/toepassen:

 • Het zoeken naar een juiste domeinnaam.
 • De html code en website opbouw op een manier maken zoals de zoekmachines het graag zien (de website zoekmachine vriendelijk maken).
 • Zorgen dat de zoekmachines je website belangrijker vinden dan je concurrenten.

Hieronder gaan we stapsgewijs deze punten bespreken.


Het zoeken naar een juiste domeinnaam:

De domeinnaam keuze is vaak belangrijker dan men denkt. Aan een domeinnaam kan een zoekmachine natuurlijk al deels zien waar een website over gaat. Dit is niet in alle gevallen zo, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op deze regel.
Stel, ik maak een website met webshop voor een winkel (naam: kiekeboe) in playstation spellen. De bedoeling is dan om op playstation spellen hoog te gaan scoren in de zoekmachines. Ik kan dan kiezen voor een domeinnaam: playstationspellentekoop.nl of voor de naam van de winkel: kiekeboe.nl
De eerste keuze zou beter zijn dan de tweede. Ook hebben we dan nog een derde keuze, namelijk: playstation-spellen-te-koop.nl, nu kan een zoekmachine de keywords in de domein ook nog gaan onderscheiden.
Toch gaat dit verhaal natuurlijk niet altijd op. Wie zal je domeinnaam playstation-spellen-te-koop.nl nou onthouden? Vrijwel niemand.. In dat geval kun je beter kiezen voor kiekeboe.nl.
Kort gezegd is het zoeken naar een geschikte domeinnaam niet eenvoudig. Het is dan ook aan te raden om er eerst eens goed over na te denken.
Websites als funda.nl hebben ook geen domeinnaam gekozen met de keywords erin. De naamsbekendheid is echter zo enorm, dat deze keuze niet dom te noemen is. Wie kent en onthoud funda.nl nu niet?
Daarnaast kan de extentie ook nog van belang zijn. Wil ik graag hoog scoren in de Nederlandse zoekmachine, dan zal ik met een .nl domeinnaam meer kans maken dan met een .com domeinnaam. Ook de server herkomst is in dit geval nog van belang. Het gunstigste geval is in deze situatie een .nl extentie die gehost staat in Nederland.


De HTML en website opbouw:

Is de keuze gemaakt betreffende de domeinnaam? Dan is de website aan de beurt!
Het maken van een website kan veel invloed hebben op de zoekmachines.
Hieronder gaan we stapsgewijs vertellen wat de beste manier is om je website zoekmachine vriendelijk te maken.

 • Zorg dat je correcte html gebruikt. Sluit ook alle tags weer netjes af.
 • Zet je css opmaak in een apart bestand en include deze. Dit scheelt lappen tekst in je index file. Ook met grote stukken javascript raad ik dit aan.
 • Gebruik geen frames meer. Dit is een oude techniek die je beter niet gebruiken kunt. Een alternatief voor frames is een header.php en footer.php maken en die op elke pagina includen. Zoekmachines zien nu niet dat het verschillende pagina's zijn en zullen je pagina's als één pagina zien. Bij frames is dit vaak niet het geval.
 • Gebruik geen plaatjes met tekst erin getekend als je dit ook kunt typen. Zoekmachines kunnen geen afbeeldingen lezen. Het is verstandiger dit gewoon netjes te typen. Denk hierbij ook aan menuknoppen en dergelijke.
 • Vul je title en metatags in. Zorg ervoor dat je ze niet vol zet met allerlei keywords, maar richt je echt op een paar keywords waar je website over gaat. Vul alles zorgvuldig en naar waarheid in. Bedenk van te voren al een paar keywords waar je op wilt scoren in de zoekmachines. In ons verhaal gaan we dus zorgen dat er in de titel, meta omschrijving en meta keywords playstation spellen voor gaat komen.
 • Gebruik geen javascripts voor je menu. Zoekmachines kunnen erg veel moeite hebben met het lezen van javascripts.
 • Laat in je teksten op de website ook regelmatig de keywords terugkomen waarop je wilt ranken in de zoekmachines. In ons geval weer playstation spellen.
 • Gebruik in je teksten H1, H2 en H3 tags om je keywords nog extra te laten opvallen.
 • Gebruik niet teveel variabelen in je url zoals bijvoorbeeld: kiekeboe.nl?paginas=2&bericht=error&bla=bla. Zoekmachines kunnen dit namelijk niet altijd lezen.
 • Maak url's met mod_rewrite. Dit kan google wel goed lezen! VB url: domein.nl/pagina/id/plaats/blabla/.
 • Maak een sitemap op je website waarin je al je pagina's gaat opsommen. Zo kan google in één keer een goed overzicht vinden van al je (belangrijke) pagina's.
 • Denk goed na over de content van je websites. Kopieer geen teksten van andere websites, maar maak zelf je teksten. Uniek content vinden veel zoekmachines erg belangrijk. Je wilt je bezoekers iets verkopen of vertellen. Een zoekmachine zet jouw website bovenaan omdat hij denkt dat je website waardevol is voor die zoekopdracht. Ze willen de zoeker niet teleurstellen. Websites die dingen vertellen of spullen verkopen die bij tig andere website precies hetzelfde zijn zullen op lange termijn vaak gestraft worden.
 • Controleer uiteindelijk of je website ook HTML-valid is. Zo niet, pas het dan zo aan dat de website dit wel is.

Goed, je website is nu klaar. De website is bereikbaar via de door jou gekozen domeinnaam en niets kan een goede zoekmachine positie meer tegenhouden.. Toch?
Oh jawel. Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen als je website klaar is, namelijk:


Zorg dat de zoekmachines jou website belangrijker vinden dan die van je concurrenten:

Het is zaak om te zorgen dat je website backlinks krijgt. Backlinks zijn links vanaf andere websites  die naar jouw website toe linken. Backlinks kun je op veel verschillende manieren krijgen. Namelijk:

 • Zorg voor onderwerp gerelateerde backlinks. Zoek in de zoekmachines op jouw keywords en vraag vervolgens die websites of ze jouw link ook op hun website willen plaatsen. Uit ervaring is dit niet altijd mogelijk. Wat nog wel eens wil helpen is een linkpartnerspagina waarop je hun link terug kunt plaatsen vanaf jouw website. Waar je ook aan kunt denken is adverteren op die websites d.m.v. een tekstlink.
 • Ga naar startpagina.nl en zoek of daar dochterpagina's zijn die hetzelfde onderwerp hebben als jouw website. Mail deze beheerders of ze een link willen ruilen.In ons voorbeeld gaan we opzoek naar pagina's die te maken hebben met playstations, webshops, consolegames, etc. Eventueel kun je deeplinks (een link naar een spel op jouw website) aanmelden op een startpagina die alleen over dat spel gaat.
 • Ga nu naar alle startpagina "look a like's". Ga hier hetzelfde te werk en mail alle beheerders van die startpagina's waar je jouw link graag op zou hebben staan. Voorbeelden van startpagina "look a like's" zijn Startplezier.nl, Jouwpagina.nl, startkabel.nl, enzovoort.
 • Meld je website aan in linkdirectories. Dit zijn directories waar website eigenaren hun link kunnen aanmelden. In principe hetzelfde als een startpagina, alleen dan anders verdeeld. Directories worden veelal in Amerika gebruikt, maar ook in Nederland zijn er erg veel directories te vinden. De belangrijkste directorie is wellicht Dmoz.org.
 • Kom jij wel eens op forums? Zet dan een link van je website in de handtekening van je berichten op deze fora's. Dat zijn weer een aantal gratis backlinks.
 • Backlinks vanaf onderwerp gerelateerde websites zijn het belangrijkst en wegen het zwaarst. Maar ook backlinks van andere websites tellen wel mee. Niet erg zwaar, maar alle kleine beetjes maken weer iets groots. Heb je zelf nog andere websites, dan kun je op die websites natuurlijk ook een link plaatsen naar je andere websites. Let wel dat het wel belangrijk is dat je wel zorgt dat je link ook op andere websites komt. Alleen maar een paar backlinks vanaf je andere websites zal niet enorm veel helpen. Helemaal niet als ze op dezelfde server staan gehost. Zorg daarnaast dat de mensen die jouw link plaatsen de link plaatsen met een titel met jouw keyword erin. Bijvoorbeeld "Playstation spellen".

Nu heb je inmiddels erg veel backlinks en zie je je website waarschijnlijk al aardig stijgen in de zoekmachines op de door jou gekozen keywords. Mooi! Maar je kunt nog meer doen.

 • Update je website regelmatig. Laat de zoekmachines maar zien dat je vernieuwend bent en de bezoekers iedere keer iets nieuws te bieden hebt. Je website heeft prioriteit en is nog steeds actief, dat vinden zoekmachines natuurlijk weer belangrijk omdat je aan een inactieve website niet veel hebt als zoeker.
 • Wordt je website niet automatisch opgenomen in de zoekmachines terwijl je al wel een aantal backlinks hebt? Meld je dan handmatig aan in de zoekmachines.

Voordat je alles wat hierboven is omschreven gedaan hebt, ben je al een heel eind verder en heb je al grote kans een goede zoekmachine positie te verkrijgen. Klaar ben je hier nooit mee, je kunt natuurlijk altijd nog meer backlinks zoeken.
Toch is dit artikel nog niet klaar. We hebben het hierboven gehad over dingen die je wel moet doen om hoog te scoren. Er zijn echter ook nog dingen die je juist niet moet doen.

 • Ga niet vals spelen om hoger in de zoekmachines te ranken. Zoekmachines hebben regels opgesteld, dit hebben ze natuurlijk niet voor niets gedaan. Lees de regels van de zoekmachines eens goed door en hou je hier ook aan. We gaan hier verder niet over uitwenden omdat we onze bezoekers de verkeerde dingen niet willen leren. Op korte termijn kan vals spelen best werken, maar op de lange termijn natuurlijk niet. Vroeg of laat val je door de mand.
 • Meld je website nooit aan via websites die beloven je website bij veel directories aan te melden. Doe dit gewoon zelf handmatig. Via de bots van de websites die dit aanbieden worden je gegevens automatisch aangemeld. Veel directories missen dan de helft van de gegevens en zien het soms als spam. Dit kan eerder averechts werken om je ranking te verbeteren. Handmatig aanmelden is nog altijd het beste.

Je bent nooit klaar met je SEO. Er zijn altijd weer nieuwe websites die je kunt mailen om je website te plaatsen. Blijf actief met je website bezig en je zult vanzelf zien dat het werkt!

Heel veel succes gewenst met de SEO voor je website. Mocht je nog vragen hebben dan kun je altijd een bezoekje brengen aan ons forum.

 

Door : Dirk Op : 07-11-2007, 14:23

Gepost in de categorie : SEO Tips

Tags : SEO tips scoren zoekmachine 

Reacties bij dit artikel :

blog comments powered by Disqus

Casino Bonus is de beste leermeester voor Keno. Ga naar CasinoBonus.org en je zult begrijpen waar de populariteit van Keno vandaan komt.

Deze pagina is onderdeel van W3masters